תזונה עתירת שומן ובריאות מיטבית

הרצאתו של דר סלבה ברגר

הרצאתו של ד"ר סלבה ברגר, מומחה למטבוליזם ממרכז גלאנט, בכנס "אוכלים בריא 12". צפו בסרטון או קראו את הסקירה המפורטת

מבוסס על הסקירה של אילת אופיר, נטורופתית והרבליסטית קלינית.
https://eatwell.co.il/%D7%96%D7%94%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%95%D7%9E%D7%9F-%D7%A6%D7%9E%D7%97%D7%99/

אנו לא אמורים להזדקן חולים, אולם כיום מרבית האוכלוסייה הבוגרת סובלת לפחות מאחד מגורמי הסיכון של התסמונת המטבולית, המתבטאת בהשמנה ביטנית, רמות סוכר ושומנים גבוהות בדם ויתר לחץ דם. התסמונת המטבולית מהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם ומתפרצת בגילאים מוקדמים יותר עם השנים. נשאלת השאלה כיצד השומן קשור לכך ומה נזקיו או יתרונותיו לגופנו, וכיצד שומן מן החי שונה משומן צמחי?

לכל התשובות, צפו בסרטון ההרצאה "לאכול שומן ולא לחלות" של ד"ר סלבה ברגר:

https://youtu.be/gNOMVCbcjDw?si=hwncTwlvOGw2MjV7

איך נוצר הקשר בין מזון מעובד לבין התזונה שלנו?

במאה ה-19, המהפכה התעשייתית הכניסה לחיינו מוצרים מעובדים כגון קמח לבן, סוכר לבן ועמילן, לצד שומנים ושמנים צמחיים. החדרת מוצרים אלה לתזונה הובילה לעלייה בתחלואה ובתמותה ממחלות לב וכלי דם, השמנת יתר ומחלות מטבוליות אחרות.

מדוע חשוב להיזהר משומנים צמחיים?

ד"ר סלבה ברגר מפרט כי שמנים צמחיים כמו שמן זרעי ענבים, קנולה, תירס וסויה מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 6, הנוטות להתחמצן בקלות ולגרום לתהליכים דלקתיים ואף לתנגודת לאינסולין. תנגודת זו פוגעת במטבוליזם של הסוכר בתאים ומעלה את רמות הסוכר והאינסולין בדם, דבר המוביל להתפתחות סוכרת והפרעות מטבוליות.

השפעת החימצוןהשומנים הצמחיים מזיקים עקב הנטייה להתחמצן, תהליך המתחיל כבר בשלב ייצור השמן ומועצם בבישול וטיגון. יתר על כן, אריזתם בבקבוקי פלסטיק מגבירה את הנזק בשל האינטראקציה עם הפלסטיק. השומנים המחומצנים מאיצים תהליכים דלקתיים, פוגעים במיטוכונדריה ומשבשים את פעילות התאים, דבר העלול לגרום למוות תאי ופגיעה בכבד.

איזון חומצות השומן

יחס נכון בין חומצות שומן מסוג אומגה 3 לאומגה 6 חשוב לתפקוד המיטוכונדריה. תזונה מערבית עשירה באומגה 6 פוגעת בתחושת השובע ובמטבוליזם של הסוכר ומגבירה את הסיכון להשמנה וסוכרת. חומצות שומן אומגה 6 מחמצנות את הכולסטרול ומגבירות את הסיכון לטרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם.

פתרונות בטוחים בעולם הצומח

לדברי ד"ר ברגר, שמן MCT המופק מאגוז הדקל או קוקוס יציב בטמפרטורות גבוהות ובזמן טיגון ואינו מתחמצן בקלות. גם שמן קוקוס יציב יותר בעת טיגון לעומת שמן זית, הנחשב בריא אך רגיש לטמפרטורות גבוהות.
ומה לגבי שמן זית? שמן זית כתית מעולה מאיכות טובה מעולה לתיבול וגם לטיגון קצר בטמפרטורה נמוכה. 

לסיכום, שמנים צמחיים מחומצנים מזיקים לבריאות ויש להימנע מהם בתזונה שלנו.

שיתוף ב:
דילוג לתוכן